Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СКТР: Създаването на две отделни държави е по-реалистичният вариант за Кипърския проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Създаването на две отделни държави в Кипър е по-реалистичният вариант за решаване на Кипърския проблем, смята новото дясно правителство в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), което днес получи вот на доверие в парламента.

Политиката на новата двупартийна дясна коалиция ще е в пълен синхрон с Турция и позициите им за решаване на Кипърския въпрос съвпадат, заяви т.нар. "министър-председател" Ерсин Татар, лидер на консервативната, националистическа Партия на националното единство, близка до Ердоган.

Програмата на новия кабинет подкрепя вижданията на Анкара за поставяне на масата на преговорите на алтернативи за мирното споразумение.

Татар подчерта, че федерацията вече е изчерпан модел и трябва да се отвори пътят към две държави на острова в рамките на Европейския съюз.

Т.нар. "правителство" на непризнатата република в пълно сътрудничество с Турция ще защитава законните права и интереси на кипърските турци върху газовите ресурси около острова. То ще поиска от ООН да се премахне „несправедливата” международна изолация на кипърските турци.

Очаква се след днешния вот на доверие Турция дапреведе в бюджета на признатата само от нея република близо 300 млн. турски лири (около 42 млн. евро).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени