Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Игри на щастието“ е темата на кандидатстудентския изпит по журналистика в СУ

Днес има още изпити по немски език и по философия и социални науки

| обновено на 02.06.19 в 11:27
Снимка: Ани Петрова, БНР

Кандидат-студентите по журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ писаха по темата „Игри на щастието“. Над 340 гимназисти се явиха днес на редовния приемен изпит в Алма Матер.

Кандидатите се състезават за около 60 места за всяка от трите специалности – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“. 

Изпитът започна в 09.00 часа, а кандидат-студентите имат на разположение 3 астрономически часа да изложат разсъжденията си по темата върху белия лист. Само издържалите успешно писмения изпит ще се явят на устен след 20 дни.

Ето и какво споделиха кандидат-студенти:

„Темата, която се падна, не беше сложна". 

„Не ми се стори особено лесна. Наведе ме към размисли, че всеки човек сам избира своята игра, своите правила. И не е важно, дали ще е победител или победен. Важно е, да се чувства щастлив“.

„Тази специалност винаги ми е била много интересна. Влече ме комуникацията. Това ми доставя удоволствие. Да пиша още повече“.

„Няма нещо, което да искам да разбера и да не мога“.

„Съвременният журналист трябва да бъде упорит най-вече. Да си поставя цели, които да ги постига с лекота“.

„Без да са подкупни и т.н., защото, според мен, такава слава им се носи на повечето от тях.“

Изпитната комисия ще оценява погледът на зрелостниците върху съвременния политически, икономически, социален, културен и обществен живот, а със своята работа те трябва да докажат умението си да изграждат завършен текст, в който да излагат аргументирани твърдения. Ще бъдат оценявани още тяхната обща и писмена култура, както и оригиналността на подхода при излагането на гледната точка.

Преди началото на изпита всички кандидат-студенти бяха приветствани от заместник-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова, която им пожела спокойствие и съсредоточеност, които да им помогнат да докажат знанията си пред авторитетната изпитна комисия.

От 14 часа започват изпитите по немски език и по философия и социални науки от втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени