Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск поиска прошка за дискриминацията на ромите

Папа Франциск на срещата си с представители на ромската общност в румънския град Блаж.
Снимка: БТА

Папа Франциск поиска днес прошка от името на Католическата църква за „дискриминацията, сегрегацията, лошото отношение“, на които е подложена тази общност, по време на среща с нейни представители в Румъния, предаде БТА.

Папа Франциск каза, че сърцето му е натежало от срещата, предаде Ройтерс. 

"То е потиснато от многото дискриминация, сегрегация и малтретиране, преживени от вашите общности. Историята ни казва, че и християните, включително католиците, не са чужди на това зло", каза папата.

Папата поиска прошка от ромите:

„Искам прошка от името на църквата и на Господ. Искам прошка от вас за всички онези времена в историята, когато сме ви дискриминирали, малтретирали и гледали на вас с подозрение“, каза Франциск, цитиран от АФП.

По-рано днес той отдаде почит днес на католиците, които са били преследвани, измъчвани и убивани по време на комунистическия режим в Румъния, като обяви за блажени седем епископи-мъченици..

Папа Франциск изнесе литургия в град Блаж, в Трансилвания, седалище на Гръко-католическа църква, която бе обявена извън закона по време на комунизма. 

Седемте епископи бяха арестувани и хвърлени в затвора в периода от 1950 г. до 1970 г. за това, че не са се отказали от вярата си. Папа Франциск ги представи като модел за вярващите румънци днес, като каза, че те са дали живота си, за да се противопоставят на „нелиберална идеологическа система“. 

"Тези земи знаят много добре колко много страдат хората, когато една идеология или режим поемат контрол, представяйки се за правило за самия живот и вяра на хората, намалявайки или дори елиминирайки тяхната способност да вземат решения, тяхната свобода и тяхното пространство за креативност", каза папата.

Той предупреди, че други идеологии заплашват днес румънските семейства – в явен намек за джендър въпросите, гей браковете и други светски тенденции, които папа Франциск преди е критикувал като „западна идеологическа колонизация“ на другите.

Формите на идеологическа колонизация, която обезценява индивида, живота, брака и семейството и преди всичко с алиениращи предложения – толкова атеистични, колкото тези от миналото, увреждат нашите млади хора и деца, оставяйки ги без корени, от които те могат да растат, каза папа Франциск в последния – трети ден от посещението си в Румъния.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!