Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад.Владимир Овчаров: Държавата е резултат от дейността и поведението на своите граждани

Снимка: Георги Нейков
Не е изненада, че днешният акад. Владимир Овчаров е знаел, че трябва да стане лекар, още на 12-годишна възраст. При родители лекар и зъболекарка, (завършили във Франция) и дом, в който се е говорело главно за пациенти, лечение и здраве, съвсем закономерно желанието на 5-окласника се е засилвало през годините.

Завършва медицина през 1966 г., от 1967 г. постъпва като асистент в катедрата по анатомия на Медицинския университет - София, където работи и досега. Специализирал е в Германия. Преподава в университета вече 52 години! Два мандата е бил ректор на Медицинския университет в София (1999 - 2008 г.).

Снимка: Медицински университет - СофияПрез 60-те години в катедрата по анатомия работеха учени от световно ниво, спомня си акад. Овчаров. Още във втори курс решава, че ще се отдаде на анатомията, и по-специално на изследванията на човешкия мозък.

Научната му биография обхваща 7 страници. Член (и председател) е на десетки български и чуждестранни научни дружества, изнасял е лекции в много страни, има различни награди, признание от пациенти, студенти и колеги в цял свят, преди броени дни беше предложен и за орден„Св. Св. Кирил и Методий" за особено значимите заслуги за развитието на медицинската наука и образование.

Това, което разбрах за толкова години, е че трябва труд. Приел е мнението на професор от Германия, че работа под 12 часа е изгубен ден.

Смята, че трябва да има мотивирани хора от двете страни на катедрата. Освен добри преподаватели, студентите също трябва да имат отворени очи за знания.

Аз казвам на студентите – който е дошъл в Медицинския университет, трябва да е готов да му бъде трудно. И да учи дълго, да учи цял живот.

Безсмислено е да се занимаваш с наука, ако не ти доставя удоволствие.

Обръща внимание на изтичането на мозъци, на милиардите финансиране на науката в САЩ и връзката с бързото внедряване на откритията в живота.

Снимка: pzdnes.comОсновната отговорност за възпитанието на детето е на семейството, смята акад. Овчаров.
Още когато е на 6 месеца трябва да му се чете. Това развива мозъка. Не може и не бива да се оставя сàмо да играе. Мозъкът на човек е генетично конструиран, но може да се подобри многократно. Но са нужни усилия.

Най-големият от тримата синове на акад. Овчаров носи не само неговото име (Владимир), но е тръгнал и по професионалния му път и в момента работи в Института по невробиология в Магдебург (Германия).

Ученият подчертава, че движението е особено важно не само за физическото здраве, но и за по-дълго съхраняване способността да мислим и помним. Самият той всеки ден прави физически упражнения, дари и да се върне в 9 вечерта след работа.
Долна граница – 1 час.

Формулата за доброто стареене на мозъка включва 3 компонента: ментални (умствени) упражнения, физическа активност и социални контакти.

Ако всеки от нас работи активно, с целите си възможности, животът ни щеше да е по-друг, подчертава акад. Владимир Овчаров. И допълва – Не можем да искаме държавата ни да е идеална. И чак тогава да обича родината си.
И близките ни не са идеални, но ги обичаме, нали? Държавата е такава, каквато си я направим ние.

Чуйте целия разговор с акад. Владимир Овчаров и ще научите още от възгледите и уроците му за живота.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени