Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на управляващата коалиция в Германия е под въпрос

Канцлерът Ангела Меркел и лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес, който пред уикенда обяви ,че се оттегля от политиката, в Бундестага през март 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слабият резултат за двете партии от управляващата коалиция в Германия поставя въпроса за бъдещето на четвъртото правителство на Ангела Меркел. Изненадващата оставка на лидера на социалдемократите Андреа Налес накара както нейните съпартийци, така и християндемократите да заговорят за преосмисляне на коалицията. Весела Владкова следи развитието на събитията в Берлин.

Току що си подадох оставката и се сбогувах с колегите, обяви Андреа Налес и напусна политиката. Именно тя убеди социалдемократите да влязат в поредна голяма коалиция с ХДС след мъчителните и безплодни опити на канцлера Ангела Меркел да състави четвъртия си кабинет.

Оставката на Налес събуди противниците на коалицията с партиен билет, като Мартин Дулих, зам.-министър-председател на Саксония. „Често сме сменяли лидерите, проблемът е съдържанието“, каза той.

В Германия все още има над един милион трайно безработни и социалдемократите трябва да се концентрираме върху това. Наричайте го както искате - дясна или лява политика, допълни кметът на Берлин Михаел Мюлер.

Социалдемократическата партия рискува пълното си обезличаване в управляващата коалиция, но постави условие да преразгледа участието си в средата на мандата, т.е. в края на годината. Сега това може да се случи и по-рано, твърдят наблюдатели.

Избирателите наказаха и ХДС, който също се намира в криза на идентичността, а лидерът Анегрет Крамп-Каренбауер е с разклатени позиции. Днес тя призова за запазване на кабинета.

А канцлерът Ангела Меркел обяви още снощи:

„Работата на правителството продължава, защото носим отговорност. Както у нас, така и в Европа и света, сме изправени пред конкретни задачи“.

Опозиционната левица, както и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поискаха предсрочни избори.

Че голямата коалиция е на края на силите си знаехме още преди евровота, а със сигурност ще го видим наесен след регионалните избори в източните провинции, сигурна е Беатрикс фон Щорх, водещият кандидат на крайната десница за евроизборите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!