Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер заплаши управляващата коалиция с оставка

Италианският премиер Джузепе Конти на пресконференцията в Рим, на който заплаши с оставка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че ще подаде оставка, ако двете партии от управляващата коалиция не се отдадат сериозно на управлението.

Конте подкани „Лига“ и Движението „Пет звезди“ да вземат по-скоро решение дали желаят да продължат съвместното си управление или да свикат предсрочни избори.

На практика Джузепе Конте постави на лидерите на управляващата  коалицията „Пет Звезди“ и „Лига” Луиджи ди Майо и Матео Салвини, че политическите сили трябва да решат дали да продължат съвместната си работа и как да действа правителството, защото страната не може да чака.

„Искам бърз и ясен отговор. Ако не - ще подам оставка”, уточни Конте. Той не посочи дата за това, но призна, че страната живее в непрестанна предизборна кампания, което трябва да престане, защото пречи  на работата на правителството.

Премиерът подчерта, че се работи бюджетът да е наред, а относно имиграцията изтъкна, че не се следва твърдата политика на Матео Салвини като вътрешен министър, а правителството предлага нови идеи на Европа за решаване на проблема.

Салвини, който освен вътрешен министър е и вицепремиер, увери, че неговата партия „Лига“, е готова да продължи съвместното управление с Движението „Пет звезди“ въпреки търканията в коалицията, които предизвикаха влошаване на държавните финанси.

Още докато Конте говореше на пресконференция в Рим  той написа в Туитър, че остава в управлението, защото „няма време за губене“.

Предупреждението на Конте към двете управляващи партии идва дни след като Европейската комисия поиска от Рим обяснение, защо е допуснал увеличение на държавния дълг противно на ангажиментите от края на миналата година. В сряда Комисията ще обсъди финансовите проблеми на Италия и може да даде ход на наказателна процедура срещу страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна