Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Втори ден продължава посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания. Визитата започна с пищно кралско посрещане, пише „Independent“. Кралицата изпрати закодирано предупреждение към Тръмп по отношение на готовността му да разруши институции като ООН. На официалния банкет монархът говори за „близкото и дългогодишно приятелство“ между двата съюзника. Все пак тя добави, че „след общите жертви на Втората световна война Великобритания и САЩ „работиха с други съюзници, за да изградят събрание на международни институции, за да се гарантира, че ужасите на войната никога няма да се повторят“. „Докато света се променя, ние завинаги помним първоначалната цел на тези структури - нациите да работят заедно, за да гарантират трудно постигнатия мир“, допълни кралицата.

Хиляди протестиращи ще залеят улиците на Лондон и днес, докато американският лидер се готви да проведе разговори с Тереза Мей, пише изданието „Evening Standard“.

Мей и нейният съпруг ще приветстват Тръмп за разговори в правителствената сграда, пише „Guardian“. Говорейки за отношенията между двете страни, Мей ще заяви, че Лондон и Вашингтон „имат отлично партньорство, но може да бъде направено дори по-добро. С двустранно споразумение за свободна търговия и с по-широко икономическо сътрудничество“. Тръмп заяви в понеделник обаче, че „голяма търговска сделка е възможна, след като Великобритания се отърве от оковите“.

Съединените щати отправиха ултиматуми към ЕС да промени политиките си в сферата на отбраната, пише испанското издание „El Pais“. Вашингтон възнамерява да я свърже тясно със своите интереси, като участва в европейски програми за развитие на въоръженията. Брюксел не е съгласен с това, страхувайки се да бъде заложник на американските правила за износ на военно оборудване. Според документите, с които разполага, напрежението е достигнало такова ниво, че администрацията на Доналд Тръмп е предупредила ръководството на ЕС, че Съюзът ще бъде оставен сам срещу заплахи като Русия, ако продължи да следва политиката си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени