Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда

Еко игри
Снимка: Анна Минева

На 5 юни (утре) отбелязваме Световния ден на околната среда. По този повод една от организациите у нас за оползотворяване на отпадъци от опаковки организира на 4-и и 5-и юни "Еко игри". В тях децата от Сухиндол и Долна Оряховица ще се запознаят с ползите от рециклирането.

Плаж, залят от пластмасови отпадъци

Всяка година по света се произвеждат близо 300 милиона тона пластмаса, 13 милиона от които попадат в световния океан.

Вероятно вече сте виждали кадрите от приказни плажове, затрупани от пластмасови отпадъци, и на морски костенурки и риби, омотали се в найлонови торбички, или на мъртви птици, чиито тела са пълни с дребни парчета пластамаса.

Дори най-дълбоката точка на земната повърхност - Марианската падина, вече е замърсена. Китайски учени откриха, че микропластмасата от океана достига до дъното на Марианската падина на 11 км. под морското равнище. Просто пластмасата не се разгражда във водата и потъва или остава на повърхността. Тя убива живите същества, които все още обитават моретата и океаните. Неотдавна беше открит мъртъв кит с 40 кг пластмасови торбички в стомаха. Веднъж попаднала в морските животински видове, пластамасата става част от хранителната верига на човека.

Не е новина, че пластмасови микрочастици вече има и в човешкото тяло. Те са част от козметиката ни, от някои пасти за зъби, от водата в пластмасовите бутилки... Списъкът е дълъг.


Пластмасата, погълната от птицата

В някои египетски курорти неотдавна бяха въведени глоби за ползване на пластмасови прибори. Танзания стана вчера 34-ата африканска страна, която забрани пластмасовите торбички - всеки човек, обвинен в производството или вноса им, подлежи на глоба, равняваща се на 390 000 евро и до две години затвор.

Европейският парламент вече одобри забрана за използване на пластмасовите продукти за еднократна употреба от 2021 година. 

В същото време, страни като САЩ, Канада и Австралия нямат национални регулации в тази насока, макар някои американски щати вече да забраниха пластамсовите торбички.

Ако все пак планетата ни оцелее, бъдещето е едно - повече усилия за опазването й, което включва стремеж към по-малко отпадъци и тяхното рециклиране, информиране и образоване на колкото е възможно повече хора в тази насока.

Според Анна Минева, организатор на провеждащите се в Сухиндол и Долна Оряховица “Еко игри”, много е важен личният пример, който даваме на децата си, защото бъдещето на планетата ще бъде скоро в техни ръце.


“Призовавам всички родители да обърнат специално внимание на Световния ден на околната среда - да заведат децата си на възможно най-много, най-интересни мероприятия, свързани с опазването на околната среда, и най-вече да започнат от домовете си. Да възпитават себе си и децата си в отговорно отношение към средата ни.”


Преди малко повече от година ви разказахме за новоучреденото тогава сдружение “Нулев отпадък - България”, чиято цел е да разпространява антиконсуматорската философия за намаляване до минимум на отпадъците, отделяни от хората. Основните принципи на тази философия са: да се откажем от неща, от които в повечето случаи нямаме нужда; да ограничим онези, които не можем да използваме многократно; да рециклираме и да компостираме органичните отпадъци.


За времето след своето учредяване сдружението е организирало над 50 събития, изтъква Денимир Димитров - един от учредителите:


Символът на световното движение за нулев отпадък

“В момента тече кампания “Кажи “Не!” на сламката”, защото за повечето напитки наитсина не са необходими сламки, хората могат да минат и без тях. Почти всяка седмица сме в някое училище, правим открит урок за децата, които, след като се запалят и се приберат вкъщи, запалват после и своите родители, и така смятаме, че завъртаме целия кръг”.

А освен че ограничаването на отпадъците до минимум е природосъобразно, то спестява и пари, посочват от “Нулев отпадък”.


Още по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени