Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици предлагат електрическо колело в борбата с мръсния въздух

2
Любослав Аначков, Йордан Андреев и Емилия Ангелова
Снимка: Таня Милушева

„България е най-енергийно бедната държава. Това е изключително голям проблем в цяла Европа“. Това каза пред БНР Емилия Ангелова – оперативен директор на платформата „Move.bg”.

„50 млн. домакинства са засегнати. Нашата идея с този акселератор беше да намерим решения от България, които евентуално да могат да бъдат експонирани в Европа“, каза тя в предаването „Преди всички“.

От България имахме 6 отбора – финалисти в Европейския акселератор „Социални иновации за справяне с енергийната бедност“, посочи тя.

Отборът на учениците Йордан Андреев и Любослав Аначков и Енергийна агенция – Пловдив са победителите. От агенцията ще събират средства чрез граждани и заинтересовани лица, за да подпомогнат енергийно бедни домакинства в района на Пловдив.

„С българските победители заминаваме за Прага, където има официално откриване на акселераторската програма с всички отбори-финалисти от 5-те държави от Централна и Източна Европа. Там те ще преминат през различни обучения. След това започва един процес на свързване с подходящи за тях ментори. До края на годината те ще получат професионална подкрепа от ментори от различни бизнеси от технически области“, коментира Ангелова.

Учениците Йордан Андреев и Любослав Аначков са най-младите участници. За проекта си те разказаха:

„Захванахме се да направим едно колело, което има батерия и мотор. Може да се придвижваме с него, без да въртим педали. Има и два соларни панела, които да зареждат тази батерия. Идеята е хората да отидат с колелото на работа. Да си оставят колелото отвън, да разпънат панелите и те да зареждат батерията, за да е готово за обратния път. Целта е да се намали замърсяването на въздуха и глобалното затопляне, както и пестене на пари“.

Предимството на проекта е, че не се произвеждат електрически колела, а се преправят обикновените в такива, казаха двамата победители и заявиха, че имат вече и прототип. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна