Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският университет развива технологии за оползотворяване на органичните отпадъци

Органичните отпадъци като животинска тор могат да се използват за производството на биогорива.
Снимка: БГНЕС

Около 5 хиляди нови химически органични вещества се получават в индустрията за една година. Всички тези компоненти трябва да бъдат изследвани за токсичност и вместо да се използват опитни животни, се прилагат математически модели с изключителна точност. Това обясни пред "Хоризонт" проф. Валентин Ненов от университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Университетът разполага с лаборатория по математична химия на световно ниво, където се създават модели за прогнозиране на поведението на различни химически вещества, обясни той. 

Млади изследователи от Франция, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Русия, Украйна, Латвия, Кипър, Грузия, Алжир и България се събират в Бургас, за да представят най-новите резултати и постижения от изследователската си дейност в различни научни направления - човек и биосфера, биоразнообразие и екосистеми, екологични биотехнологии, космически технологии и мониторинг на околната среда, екологичен мониторинг, екологизация на селското стопанство и горското стопанство, биогорива, моделиране на екосистеми, биоавтоматика и биоинформатика. 

Съорганизатори на конференцията са университетът "Проф. д-р Асен Златаров" и Институтът по микробиология на Българската академия на науките.

Университетът в Бургас членува в голям консорциум по финансиран от Европейския съюз проект, по който Софийският университет в лицето на Биологическия факултет е координатор. Проектът е за чисти технологии и възможности за пречистване на утайки.

"Трябва да се инвестира в тази област. В момента има много добри технологии. Въпросът е съответните правителства, министерства да отделят средства за реализация на тези технологии и да разпознават иновациите", коментира проф. Валентин Ненов, който е зам.-ректор по научната част. 

"Ние развиваме технологии на базата на биоелектрохимични процеси. Ако мога по-общо да ги обрисувам с няколко думи - те представляват клетки, в които отпадъчна органична материя (представете си, да кажем, някакви утайки от пречиствателна станция) се разгражда на електрони и протони. Хващайки електроните във веригата, ние получаваме електрически ток или пък водород, т.е. получаваме енергия и едновременно с това стабилизираме органичната материя, която по принцип представлява замърсяване", обясни проф. Ненов и очерта някои от резултатите, които ще бъдат докладвани на конференцията:

„Да кажем един от големите източници на енергия е торовата маса, която се продуцира в животновъдството. Тя е ценна поради това, че съдържа много азот и фосфор. Извън това, че ги разглеждаме като замърсители, те са много важни биогенни елементи. Тази органична материя е с много висока концентрация и служи за получаването на метан, на биогаз, който има над 70 процента метан, т.е. може да се получи едно гориво, което е съпоставимо по калорична стойност в сравнение с природния биогаз. В това отношение работят и Институтът по микробиология към БАН и колегите от Биологическия факултет и ние в Бургас университета "Проф. д-р Асен Златаров". Има голям прогрес, тъй като тази материя досега се изхвърляше някъде, без да се депонира на специализирани депа и се замърсяват подпочвените води."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени