Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Черноморски звуци" в Балчик вече е фестивал на изкуствата

Снимка: chernomorskizvutsi.com

От 5 до 9 юни в Балчик ще се проведе фестивалът на изкуствата "Черноморски звуци", в който ще се срещнат 11 хорови състава от 4 страни: България, Естония, Финландия и Чехия. Шест от хоровете ще се състезават в конкурс, който ще бъде оценяван от жури в състав: Елиянка Михайлова, Емил Струнджев, Атанаска Попова и Валентина Георгиева.

Деветото издание ще продължи традициите - освен в конкурсна и фестивална програма, участниците да се представят с концерти на открито и да работят заедно в хорови работилници.

Както винаги, артистичният директор на фестивала Валентина Георгиева - диригент на хор "Черноморски звуци", дал име на форума, ще ръководи ателието, в което всички разучават химна на фестивала „Sing a song“ с автор Амброж Чопи.

В работилницата за съвременна българска хорова музика с ръководител Атанаска Попова - диригент на хор „Алабреа“ - София и двукратен носител на наградата за диригент на фестивала, премиерно ще се изпълнява песента „Морска приказка“ от Борислава Танева. Песента е написана и посветена на смесен хор „Черноморски звуци“, който тази година отбелязва 105 години от създаването си.

За първи път ще има и работилница за вокални групи, които изпълняват песните си върху записан инструментален съпровод. Те ще разучават песента „Бре Петрунко“ от Емил Струнджев – ръководител и автор на аранжимента.

За трети път в рамките на фестивала ще бъде издаден сборник – заглавието е „Палитра от песни“ и включва 29 творби от композитора Емил Струнджев. Целта е да се подпомогнат десетките учители по музика, ръководители на вокални групи и хорове, нуждаещи се от съвременен български репертоар, който децата да изпълняват с удоволствие.

За втори път в историята си Фестивалът "Черноморски звуци" ще има концерт извън Балчик: На 7 юни в 18 ч. в Огледалната зала на град Добрич ще се представят някои от участниците тази година.

Статистиката за проведените осем издания: повече от 5100 певци от 138 хорови състава от 22 държави Европа и Азия. 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които хора, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, пеят заедно, обменят идеи, енергия, опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 човека.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик Николай Ангелов.

Фестивалните концерти се излъчват онлайн в страницата на фестивала в реално време.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени