Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пенко Шотеков: Симптомите при множествена склероза често са незабележими

Снимка: IStockphoto

Множествената склероза е автоимунно заболяване. Засегнати са 45 души на 100 хиляди население, което е 3 500 - 3600 болни в страната. Болните разполагат с най-модерните терапии в света, но заради скритите симптоми на заболяването, то се диагностицира понякога доста късно.

"Симптомите, които се проявяват, са доста незабележими. Може да минат даже няколко години - особено при т.нар. по-леки форми, докато се открие заболяването, обясни за "Хоризонт" проф. Пенко Шотеков, началник на клиниката по неврология в болница "Свети Иван Рилски". 

Понякога заболяването се открива при хора, които са на 50, 55, дори на 60- годишна възраст.

Най-честите симптоми обичайно включват моторни нарушения, т. е. парализи на някои от крайниците. 

"Често пъти може да имаме само сетивни нарушения, да кажем изтръпване на крайниците. Най-характерното за заболяването е, че тези прояви с течение на 1-2-3 седмици, даже някои път и малко по-често, може да преминат, така че пациентът се успокоява до следващия път, т.е. заболяването протича на пристъпи и това е в 80% от случаите", коментира проф. Шотеков.

"Друга много характерна симптоматика - това е замайване, залитане. Болният залита в неопределена посока поради различни причини, най-често засягане на малкия мозък, но в някои случаи може да се засегне дълбоката сетивност, при което болните стават неустойчиви. Такива хора имат парализи и залитания, и особено с нарушения на говора. Говорът става насечен, накъсан."

Почти 2000 души с множествена склероза са обхванати от лечение. 

"Според нашите изчисления, годишно имаме нови около 80, 85 до 100 човека", посочи проф. Пенко Шотеков.

Лечението според Шотеков е поставено на много добра основа - покрива се на 100% от Здравната каса. Процесът на изписването на медикаментите е малко сложен, защото става дума за медикаменти, които започват от 1600 лева на месец и се стига до 3-4 хиляди лева на месец. 

"Освен това изписването става в така наречените комисии за диагноза и лечение. В по-големите университетски болници са изградени такива комисии от специалисти, които се занимават само с това заболяване, които правят диагнозата и които след това провеждат лечението. В областта на терапията има един изключителен бум", допълни проф. Пенко Шотеков.

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени