Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Йоханис призова за пакт за европейска Румъния

Президентът на Румъния Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес след двудневни консултации във връзка с референдума за правосъдието, че приканва парламентарните партии да подпишат политически пакт за европейска Румъния, съобщи "Аджерпрес".

"Мнозинството от партиите са съгласни, че резултатите от този референдум трябва да бъдат приложени, както гласува народът, че трябва да бъде укрепен европейският път на Румъния. За да бъде оползотворен както трябва този вот и консултациите, реших да поканя парламентарните партии да подпишем едно национално споразумение за укрепване на европейския път на Румъния, тоест един политически пакт за европейска Румъния", посочи държавният глава.

Йоханис проведе вчера и днес консултации с парламентарно представените партии за определяне на "посоките на действие, необходими за прилагането на практика на националния референдум от 26 май".

Над 80 процента от имащите на право на глас отговориха с "да" на двата въпроса на референдума, предвиждащи забрана на амнистията и помилването на осъдените за корупционни престъпления, забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд.

Държавният глава също така призова политиците да приложат възможно най-бързо резултатите от вота на референдума.
Той добави, че румънците са гласували "ясно и твърдо" против подхода на управляващата коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). "Румънците показаха ясно: Румъния е проевропейска страна, това е много важно, политиците трябва да си направят изводите", подчерта президентът, цитиран от сайта "Зиаре".
 
На свой ред премиерът Виорика Дънчила заяви, че социалдемократите са предложили на консултациите с президента създаването на работна група в парламента за ревизия на конституцията. Тя добави, че не подкрепя организирането на референдум за ревизия на фундаменталния закон едновременно с друг вид избори, както предложи Йоханис.

"Подчертахме позицията на СДП, а именно, че резултатът от вота е много важен, че отвъд изявленията е важно да предприемем действия, за да приложим на практика възможно най-скоро резултатите от този консултативен референдум", посочи Дънчила.

Тя уточни, че е предложила сформиране на група в парламента, ръководена от председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, която да проведе дискусии с всички политически партии, за да бъде постигнат необходимия за ревизия на конституцията консенсус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна