Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Европа е малка, трябва да се отворим към света

Снимка: БГНЕС

„Ние трябва да преосмислим какво разбираме под конкуренция. Можем да се конкурираме, ако облекчим условията за растеж на новите компании. В Европа ни пречи това, че имаме много езици. Ние сме все още по-фрагментирани“. Това каза пред БНР Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка. Преди дни тя изнесе лекция във Великотърновския университет на тема „Светът и ние“.

„Европа е малка, трябва да се отворим към света. Можем да опростим регулативно как компаниите растат, да се концентрираме повече върху бъдещето, а не върху миналото на конкуренцията, разбиването на монополите. Второ, върховенството на закона. Това е ключово за младите хора – да остават тук. Трето, да разбираме, че развитието се базира на физическа инфраструктура, включително дигиталната; да знаем, че сме най-добрите в това, да готвим хората за бъдещето; да имаме прозрачни институции, основани на най-новото в технологиите за функционирането на държавата“.

„Искам да виждам повече инвестиции в математически гимназии, в състезания за децата. Трябва да погледнем като задача на бизнеса да инвестира повече в хората. /…/ Трябва да създадем конкурентна среда в образованието, която да бъде ориентирана не към научаване, а към съобразителност и емоционална интелигентност. Трябва да инвестираме повече в изследователска и научна дейност“, допълни Георгиева.

Интервюто с Кристалина Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от