Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец махат серовъглерода от бившия торов завод във Враца

Снимка: Жоро Александров


Народният представител от Враца Станислав Попов успокои врачани и на извънреден брифинг увери, че до 1 месец серовъглеродът, който от над 20 години се съхранява на площадка в бившия торов завод "Химко", ще бъде изнесен.


"Както казах и предния път, преговаряме с фирма, която има желание да купи серовъглерода. Пробите излязоха във вторник и са удовлетворяващи. Вчера имахме среща с тях. Днес или най-късно утре ще се сключи договор с фирмата, която ще превозва суровината. От началото на следващата седмица започват необходимите действия по подготовката на площадката – за тези действия ще са нужни 10-12 дни. Още толкова – 10 до 14 дни, ще отнеме самото изнасяне на серовъглерода", каза Станислав Попов. Той уточни, че фирмата, която ще го извозва е българска, но суровината ще се кара извън страната.


"Надявам се, че в рамките на един месец серовъглерода няма да е на площадката в "Химко", каза още Попов.


Депутатът отрече спекулациите, че е имало разлив и екопроблеми: 


"Не съм химик. Говорил съм с експерти, които твърдят, че подобно взаимодействие е невъзможно", каза Попов и допълни, че не е било възможно да се осигури фирма, която да прави ежедневни замервания, тъй като няма лиценз и пробите й не се признават в България. 


Припомням, истерията около т.нар. "екобомба" край Враца се разгоря седмица преди европейските избори. Местната и държавната власт разкриха, че поводи за притеснения няма. Преди дни директорът на РИОСВ Цветинка Нейкова беше пенсионирана, като никой не потвърди, но и не отрече, че излизането й в заслужен отдих е свързано с проблема със серовъглерода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!