Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ обеща да не променя лихвите в еврозоната поне до средата на 2020

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази очаквано без промяна основните лихвени проценти, но обяви изненадващо, че планира да остави лихвените ставки  в сегашните рекордно ниски нива "най-малко и през първата половина на 2020-а година". Това решение на ЕЦБ сякаш подчертава опасенията, че ескалиращото търговско напрежение в глобален план може да се отрази негативно на експортно-фокусираната европейска икономика.

На днешното си заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Коментирайки обаче бъдещата си лихвена политика, централната банка обяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "най-малко и през първата половина на 2020-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Това представлява промяна спрямо досегашния ангажимент на ЕЦБ за запазване на лихвените ставки поне до края на 2019-а година.

ЕЦБ също така обяви и условията на третия си кръг от целеви операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки в еврозоната, известни като трета TLTRO програма (програмaта за "евтино" рефинансиране на търговските банки - Targeted Long-Term Refinancing Operation III).

Новата TLTRO програма на ЕЦБ има за цел да се предоставя допълнително по-евтино кредитиране на търговските банки, които от своя страна да предоставят и по-евтини кредити на европейския бизнес и домакинства с оглед на сигналите за продължава  икономическа слабост в региона на единната валута.

Централната банка посочи, че новите тримесечни целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) ще се осъществяват при лихвена ставка, която ще бъде с десет процентни пункта (с 0,10%) над средния процент по основните операции по рефинансиране, които преобладават за срока на съответните операции (към момента т.нар. "репо лихва" е от 0,00%).

За банките, чието кредитиране надвишава референтното ниво, определено от ЕЦБ, този процент ще бъде по-нисък и може да се движи толкова ниско, колкото средният лихвен процент по депозитната лихва за целия срок на операцията по рефинансиране плюс 10 базисни пункта. Към настоящия момент депозитната лихва на централната банка е на ниво от -0,40%, което означава, че ЕЦБ е готова да плаща на търговските банки, които надвишават показателите за кредитиране, до 0,3% лихва, за да заемат от нея дългосрочни средства.

Вниманието на инвеститори и анализатори се насочва към пресконференцията на шефа на ЕЦБ (от 15:30ч,), на която се очаква Марио Драги да коментира как централната банка може да реагира на евентуален продължителен период на икономическа слабост, включително и дали банката може да понижи допълнително рекордно ниските си лихви, или да обмисли нова програма за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения".

Марио Драги ще представи и най-новите средносрочни икономически прогнози на ЕЦБ, както и повече подробности за третата TLTRO програма за евтино кредитиране на търговските банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени