Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН:

Българинът – материалист, половината – готови да прекрачат закона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българинът изцяло е съсредоточен върху постигането на материални блага. 81% от анкетираните в изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН казват, че българите трупат материални блага. За тях сметките в банката, притежанието на апартаменти и автомобили, екскурзии в чужбина и скъпи вещи са по-важни от идеалите и каузите.

От едно общество на идеали и възвишеност хората бяха принудени да оцеляват – с това си обяснявам високия процент на хора, които са ориентирани изключително към постигане на материални цели, коментира пред БНР проф. Емилия Ченгелова – зам.-директор на Института. 

Тя подчерта, че 46-50% от хората са склонни да нарушат правилата в името на постигане на лични цели. По думите ѝ, това е опасна тенденция. Проф. Ченгелова обясни резултата:

„Близо половината от хората считат, че законите са неадекватни, нерелевантни, трудни за приложение, пълни с различни вратички. Хората считат за съвсем приемливо и нормално да нарушават правилата, когато те им пречат. За тях добрият закон е този, който не пречи, а този, който поставя някакви препятствия, се счита за лош. Това не говори добре за нашата правова култура“.

Около половината от хората не приемат социалните норми и ги считат за остарели и неадекватни, отбеляза още проф. Емилия Ченгелова. По думите ѝ, само 34% са законопослушните.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени