Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поевтинява към 10-седмични дъна след слабите данни за заетостта в САЩ

Щатският долар поевтинява към 10-седмично дъно спрямо останалите основни валути след доста слабия доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през май.

Растежът на новите работни места със "скромните" 75 000 и низходящата ревизия на данните за предходните два месеца в комбинация с по-слабо от очакваното повишаване на заплащането на труда вероятно ще засилят очакванията, че Федералният резерв ще се наложи да намали лихвените ставки до края на годината.

Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути се понижава с 0,4% към 96,60 пункта, достигайки най-ниско ниво от 26-и март насам, като в рамките на отминаващата седмица той се обезценява с над 1,2% на фона на засилващите се очаквания за съкращаване на американските лихвени ставки.

Повод за тези очаквания даде изказването на президента на Фед Джером Пауъл от по-рано тази седмица, като днешните слаби данни за заетостта сякаш потвърдиха тези спекулации.

Фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват вероятността за понижение на основната лихва на Фед с 0,25% на редовното заседание през юли и за още две понижения до края на годината. По този начин се очаква федералната фондова лихва да приключи годината под нивото от 1,75% спрямо текущия лихвен диапазон между 2,25% и 2,50%.

Доходността на американските държавни облигации също бележи рязко понижение след слабия доклад на Департамента по труда, което оказва допълнително негативно влияние върху търговията на долара на валутния пазар. Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се понижава с близо 6 пункта към 2,060%, достигайки най-ниско ниво от септември 2017-а година насам.

Общата слабост на американската валута доведе до поскъпване на еврото с 0,55% към 10-седмичен връх от 1,1340 долара (най-високо ниво от 22-ри март), а британската лира също се повиши с 0,55% към двуседмичен връх от 1,2760 долара (най-високо ниво от 21-ви май).

В същото време "зелените пари" поевтиняват с 0,38% към 107,88 йени, отправяйки отново поглед към 5-месечното дъно от 5-и юни около 107,80 йени (най-ниско ниво от 10-ти януари насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна