Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: Търговската война САЩ-Китай ще докара глобална икономическа криза и по-специлано в Европа

Бруно льо Мер, финансов и икономически министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите и икономиката Бруно льо Мер заяви, че ескалацията на търговската война между САЩ и Китай ще означава "икономическа криза по целия свят, и особено в Европа".

В интервю за телевизия CNBC Льо Мер настоя, че засиленият търговски спор между двете водещи световни икономики ще има "пряко и много негативно влияние по целия свят, особено в Европа и в еврозоната".

Той отбеляза, че европейската икономика вече се представя по-зле, отколкото при друго положение, именно поради продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Обръщайки се към китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) и призивите на Вашингтон към неговите съюзници да го блокират, министърът на финансите заяви, че Франция не е загрижена за определена компания, а за "националния суверенитет" като цяло. Той добави, че понастоящем "Хуавей" участва във френските мобилни 4G мрежи, но Париж ще бъде бдителен, за да гарантира, че технологията 5G не нарушава правата на гражданите.

"Правителствата трябва ясно да разграничат проблемите на националната сигурност и търговските спорове", заключи Бруно льо Мер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна