Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови технологии осигуряват 4К резолюция на екрана на телевизора

Снимка: Институт по оптически материали и технологии към БАН

Възможни ли са прозрачните и гъвкави LED екрани? Лабораториите на Института по оптически материали и технологии към БАН се опитват да отговорят на този въпрос. 

Представете си каква технология стои зад възможността да гледате любимия си мач, музикално предаване, филм на плоския телевизор с 4К резолюция. Почти стогодишната еволюция на тези машини от кубове метър на метър до почти прозрачни рамки, които закачаме по стените си не спира. И наред с всички световни фирми и университети страната ни се опитва да бъде част от процеса на подобряването на дисплеите. 

Рени Томова от лабораторията на Института по оптически материали и технологии показва машината, с която тестват т.нар. ОLED технология. Рени Томова тества нови материали за производство, които ще направят съвременните дисплеи по-евтини и по-икономични.

„Самите дисплеи са много по-тънки. Могат да се отлагат върху всякакъв вид подложки, включително гъвкави, т .е екранът може да се навива да се монтира върху дреха.“

Рени Томова от лабораторията на Института по оптически материали и технологии към БАН казва, че сегашните проучвания са насочени към научни публикации.

„Евентуално, ако се намерят пари би могло да се защити български патент. Защитата е от порядъка на 50 хиляди лева в България. Европейски струва много повече и трябва много повече средства да бъдат вложени. Така че засега е почти неизпълнима.“

Търсенето на нови, по–добри молекули, които да имат по–добри свойства и да правят екраните по-добри, продължава. Според Петя Петрова, която е главен асистент в Института по оптическите технологии това е и причината тази технология да се развива по–бавно. Сега съществуващите органични вещества са доста скъпи. Затова и изследванията продължават. 

„Въпреки, че на пазара има страшно много вещества, които се използват в ОЛЕД-технологията, един от недостатъците е нестабилността на част от тези вещества. Те при дълга работа деструктират или пък изкристализират, което всъщност вреди на устройството. Тази технология - стабилността изследваме повече с някакви математически екстраполации засега, колко дълго биха издържали. Тестваме нови вещества, които биха били по-подходящи за производството на ОЛЕД-и.“

И Петя Петрова, и Рени Томова от лабораторията на Института по оптически материали и технологии към БАН са оптимисти, че тяхната работа ще бъде оценена. Петя Петрова казва, че нейната работа и сега е част от световната тенденция – новите технологии, които да направят домовете ни по–удобни. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени