Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Открива се 6-ото издание на Финансовия форум "Иновации"

Валентин Панайотов: До 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани

| обновено на 12.06.19 в 14:52
Снимка: Фейсбук

С представяне на данните от проучване за "Дигиталното развитие на българските банки" днес се открива 6-ото издание на Финансовия форум "Иновации".

Осъщественото проучване за дигиталното развитие на българските банки отразява дигиталния напредък на банковите институции в последните години, а един от водещите световни лидери в сферата на финансовите проучвания ще представи своя поглед към дигиталната промяна във финансовия бизнес.

У нас няма дигитална банка, но на форума гостуват две - от Гърция и Норвегия.

Какво се случи една година след приемането на новите регулации за данните в Европа, е друг от акцентите на събитието.

Клиентите все още имат и ще продължават да имат нужда от физически контакт, нужда от съвет от жив човек, а не от робот, каза пред БНР Валентин Панайотов – председател на УС на Асоциация „Банка на годината“, която е организатор на събитието.

„Предполагам, че в рамките на 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани като процеси. Основното нещо, което определя модерния тренд на дигиталната промяна, е работата с големите машинни за данни. Който има добър алгоритъм за работа с базите данни, той печели голямото парче от пазара“, посочи той в интервю за предаването "Преди всички".

След 10 години Панайотов очаква да е факт следващия етап след тоталната дигитализация – роботизация и изкуствен интелект. 

Цялото интервю и репортаж на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковите файлове. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от