Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев

| обновено на 12.06.19 в 13:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със 117 гласа "за" и 90 "против" промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда размера на държавната субсидия за политическите парти да бъде 1 лев за действителен глас, мина на първо четене в парламента. "За" гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и "Атака". ДПС и БСП бяха "против".

Между двете четения предстои дебат, тъй като от "Обединени патриоти" предупредиха, че има опасност от 1-ви юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим, тъй като той е внесен без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира предложението на ДПС за нулева партийна субсидия. Борисов посочи, че правителството вече е внесло своето предложение за субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев за спечелен глас:

“Ние сме взели решение и то е 1 лев. Това защитава ГЕРБ. Каквото искат да правят другите партии- това си е тяхна работа“, заяви премиерът Борисов.

По-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че партията му ще настоява субсидиите да бъдат премахнати и моделът на политическо финансиране да бъде сменен.

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лева субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране, американски тип, от ясни, прозрачни донори“, подчерта Пеевски.

Моделът на партийното финансиране трябва да е като в Щатите, смята Пеевски. Те да получават пари от икономически субекти и граждани при пълна прозрачност и контрол на средствата. Йордан Цонев отново остро критикува предложението на управляващите и обясни, че държавното  финансиране е по-евтино и по-прозрачно:

"Един лев, пет лева, гледат на боб в тавана горе и колко лева да намалим, за да се харесаме на тоя или оня. Не става с харесване. Или ще се финансира дейността на политическите партии, или няма - зависимости при един и при пет лева са еднакви. Още днес ще предложим нула лева и открито, публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите на партиите със съответният контрол от гражданското общество и от всичко останало".

Днес парламентът разгледа предложението на управляващите партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас.

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от Министерски съвет, се предвижда от 1-ви юли - партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.

Репортажи на Добрина Карамболова и на Даниел Инков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!