Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стотици декари посеви в Русенска област са унищожени от поройните дъждове

Снимка: БТА

Стотици декари посеви в землищата на селата Копривец и Дряновец в Русенска област са напълно унищожени от поройните дъждове и придошлата река Шипа. Обявено е частично бедствено положение.

Димитър Славов, кмет на община Бяла, на чиято територия се намират селата Дряновец и Копривец, е съставил комисия, която да оцени щетите за земеделските стопани в пострадалия район.

Още вчера, когато се скъса дигата на язовира в Нова Върбовка, започна приток на вода към водоемите в Русенска област. Така иначе малката река Шипа, която минава през центъра на село Дряновец, в момента е по-голяма от Янтра и залива дворове, мазета, земеделски посеви и кошери с пчели. В момента доброволци изпомпват водата от частните имоти.

“На много места в зависимост дали е по-ниско е излязла и всичко там е извлачено и не остана нищо – и слънчоглед, и жито, и ечемик“. Това каза кметът на Бяла Димитър Славов и поясни, че засега няма опасност от преливане на другия голям язовир в района - Баниска.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от