Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варненско лято" е сред 24-те лауреати на Европейската асоциация на фестивалите

Международният музикален фестивал "Варненско лято" - най-старият фестивал в България и един от най-старите в Европа, е сред 24-те лауреати, които участват в конкурса за наградите EFFE 2019-2020, обявиха от Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и международното жури на EFFE под председателството на сър Джонатан Милс (бивш директор на Международния фестивал в Единбург).

Тази двугодишна награда е чест за фестивалите на изкуствата, които демонстрират артистично съвършенство и в същото време имат силно влияние върху местното и регионалното развитие на културното сътрудничество. EFFE - Европа за фестивалите, фестивалите за Европа, е марка, инициирана от Европейската асоциация на фестивалите и подкрепена от Европейската комисия.

Победителите ще бъдат представени по време на церемония в Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел на 26 септември 2019 г.

Президентът на EFA Ян Брайърс отбелязва, че лауреатите на EFFE 2019-2020 представляват разнообразната културна сцена на Европа и различните дисциплини от дигиталните изкуства до операта. Тези фестивали са избрани от списък, включващ 715 фестивала с EFFE Label, който означава фестивали, посветени на изкуствата, демонстриращи откритост към света. Всички те са представени заедно с повече от 2000 фестивала на FestivalFinder.eu - интерактивен инструмент за търсене на фестивали на изкуствата в Европа.

Предстои да бъде определена и награда на публиката на EFFE. Онлайн гласуването вече е отворено на FestivalFinder.eu и позволява на хората от цял ​​свят да гласуват за любимия си фестивал измежду лауреатите на EFFE. Срокът е до церемонията по награждаването на 26 септември.

Международният музикален фестивал "Варненско лято", чийто артистичен директор отскоро е цигуларят Марио Хосен, ще бъде открит официално с концерт на 23 юни от 20 часа във Фестивален и конгресен център - Варна.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна