Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По предложение на Цацаров изборът на следващ главен прокурор ще е на 24 октомври

| обновено на 13.06.19 в 17:20
Снимка: БГНЕС, архив

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет изтегли с две седмици по-рано избора за следващ Обвинител номер едно. Той ще се проведе на 24-ти октомври, въпреки че според хронограмата, приета от Прокурорската колегия на Съвета, гласуването трябваше да е на 14-и ноември. Непроменен остава крайният срок за номинации - 29-и юли.

В рамките на две седмици ще има четири заседания на ВСС - с възможност за издигане на кандидати.

На номинации право имат поне трима членове на прокурорската колегия и правосъдният министър. Данаил Кирилов вече обяви, че няма да го прави, за да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще е ясно кой или кои ще са кандидатите да оглавят държавното обвинение след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Спекулира се както с имена на действащи прокурори и съдии, така и с юристи, извън системата.

Ще спечели този, който получи подкрепата на поне 17 от членовете на ВСС. Но ще стане следващ главен прокурор, ако под предложението за избора му подпис сложи президентът Румен Радев, който недвусмислено показа, че не гледа на ролята си в процедурата като на протоколна.

Изтеглянето на датата, според министъра на правосъдието Данаил Кирилов, ще даде както повече време за приемственост между Сотир Цацаров и неговия наследник, но и време за реакция във връзка с финалния указ на президента. 

Слуховете, че един от кандидатите за следващ главен прокурор ще е Емил Радев от ГЕРБ, Кирилов коментира така:

"Аз не знам от него такова намерение. Мисля, че по скоро коментарът може би е в контекста на предварителна проба или на анализ. В тази връзка не знам кой точно е заявил готовност за номиниране на колегата".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна