Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Управляващите се финансират директно от властта, субсидиите касаят опозицията

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев смята, че големият проблем не е в самото финансиране на партиите - като размер на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Радев каза това пред журналисти в отговор на въпрос ще фалират ли партиите с един лев субсидия и какъв, според него, трябва да бъде оптималният ѝ размер.

Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, подчерта държавният глава и добави:

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии. Те се финансират директно от властта. Правят го по начин, по който дори не се и крият от това. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията. Така че едно такова решение, на практика, задушава опозицията точно преди местните избори".

Румен Радев призова да се спре със спекулациите, че президентът спира автомагистрала "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Държавният глава каза, че ветото му и последвалото сезиране на КС за промените в Закона за държавната собственост не касае националните обекти:

"За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение. Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други. Това, че премиерът е зает, напълно го разбирам, и няма време да чете Конституцията и законите, също го разбирам. Но това е непростимо за хората около него".

Относно ситуацията в БСП Румен Радев каза, че се въздържа да коментира партии, но, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията:

"Процесите в БСП крият такъв риск. Затова и ги следя с тревога".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна