Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си лихви

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време въведе нов "лихвен процент на ШЦБ" от -0,75%, който ще замести досегашния целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва.

ШЦБ заяви, че отрицателният лихвен процент и желанието за намеса на валутния пазар при необходимост, продължават да бъдат крайно необходими, за да се запази непривлекателността на инвестициите в швейцарски франкове и по този начин да се отслаби натиска върху местната валута. Централната банка все още смята, че швейцарският франк е "високо оценен" (стойността му спрямо останалите водещи валути е доста висока) и че ще се намеси на валутните пазари, ако това е необходимо, за да попречи франкът да се засили прекалено много.

Освен това банката повиши прогнозата си за инфлацията за 2019-а година до 0,6% от 0,3% и за 2020-а година - до 0,7% от 0,6 на сто. В същото време централната банка продължава да очаква, че швейцарската икономиката ще нарасне с около 1,5% през тази година.

В отделен доклад на ШЦБ за финансовата стабилност, банката отбеляза, че големите швейцарски банки Credit Suisse и UBS са подобрили леко капиталовото си състояние, въпреки умереното влошаване на икономическите и на финансовите условия. Банката допълни, че дисбалансите в ипотечните и жилищните пазари на недвижими имоти създават рискове за финансовата стабилност.

По-рано днес Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) представи летните си прогнози за швейцарската икономика.

Според новите прогнози на SECO БВП на Швейцария се очаква да нарасне през 2019-а година с 1,2% вместо с 1,1%, докато за 2020-а година продължава да се очаква икономически растеж от 1,7 на сто.

Агенцията обаче предупреди, че ако търговското напрежение се задълбочи още повече, глобалната икономика, а оттам и швейцарската икономика, се очакват да се охладят по-силно, особено ако ЕС, и в частност Германия, бъдат засегнати значително от търговската война САЩ-Китай.

Въпреки това SECO очаква ситуацията на пазара на труда през тази година да остане благоприятна. Равнището на безработица през тази година ще бъде от 2,4%, а през следващата - 2,6 на сто.

Подобно на ШЦБ, експертната правителства група също повиши инфлационната си прогноза за 2019-а година до 0,6% от 0,4%, докато прогнозата за 2020-а година остава на ниво от 0,6 на сто.

Въпреки ревизираните във възходящ посока прогнози за инфлацията, редица анализатори и икономисти посочват, че ШЦБ няма да бърза с повишаване на основната си депозитна лихва от 0,75% за продължителен период от време.

Управителят на банката Томас Йордан дори заяви на пресконференция след днешното заседание, че "все още имаме място за маневри, за да можем да постигнем дори още по-експанзивна парична политика", което е знак, че ЩЦБ може да понижи допълнително отрицателните си лихви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна