Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени часове до старта на "Обиколката на Витоша" - най-старият ултрамаратон на София

Скороходци, Витоша 100 км
Снимка: "Обиколката на Витоша"

Ще вали ли? Ще има ли кал? Тези въпроси силно вълнуват всяка година по това време участниците в "Обиколката на Витоша", най-старият ултрамаратон на столицата ни. За състезанието, известно още като "Витоша 100", заради почти 100-километровата дължина на трасето, някои се подготовят цяла година. Пристигат хора от цялата страна, както и от чужбина. 

За първи път ултрамаратонът се провежда през 1983 г. и от тогава броят на желаещите да изпитат силите си по пътеките на Витоша се увеличава постоянно. Тази година на старта пред резиденция "Бояна" ще застанат над 2500 души. Около 1800 от тях ще потеглят с велосипедите си в събота, в 6ч. сутринта, а в полунощ стартират 700 бегачи. Повече от 100 души пък ще участват в т.нар. дуатлон - те ще потеглят с колоездачите и ако изминат 100-километровото трасе безаварийно, същата вечер, в полунощ ще стартират с бегачите - за още 100 км! 
Колоездач по трасето
В тазгодишното издание на "Обиколката на Витоша" ще участват състезатели от над 20 държави, казва главният организатор Анна Пенчева, майстор на спорта по алпинизъм и участник в организацията на състезанието от 1983 г. насам. 

Участниците са на възраст от 10 до 75 години, записани за участие са цели клубове. Всички те ще могат да се подкрепят с храна и вода по време на предизвикателството на 12 пункта по трасето, а желаещите да усетят атмосферата на състезанието, превърнало се с годините в истински празник за бегаческото общество, могат да отидат на старт/финала пред резиденция Бояна или някъде по трасето.

Очаква се тази есен по маршрута да бъде поставена вече трайна маркировка и организаторите да го "осиновят", защото той вече е достатъчно популярен и всекидневно по него има хора. 

Според Анна Пенчева засилващият се интерс към подобен тип състезания е напълно обясним, защото "планината е омайна за всички", освен това, "е в задния ни двор" - достъпът е лесен, а подготовката не е обвързана с работното време на някоя зала, достатъчни са чифт маратонки. 

Първите колоездачи се очакват на финала около 10ч. сутринта в събота, а първите  бегачи - след 8ч. сутринта в неделя. 

"Обиколката на Витоша" е част от инициатива „София - европейска столица на спорта“ и за пореден път призивът към участниците е да избягват употребата на пластмасови чаши и бутилки, за да пазим планината чиста. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна