Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанска #MeToo активистка представя рокли с надуваеми възглавници на "Арт Базел"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес отваря врати голямото международно изложение "Арт Базел", което всяка година събира богати колекционери на произведения на изкуството, предаде "Франс прес".

Организаторите са отделили специално място на ангажираните творци и монументалните творби в 50-ото издание на "Арт Базел". Очаква се те да бъдат купени от музеи или да бъдат включени в големи частни колекции.

Вдъхновена от движението #Аз също, испанската художничка Алисия Фрамис представя колекция рокли, които са създадени с тъкани за въздушни възглавници за автомобили и се надуват или раздуват, за да защитят носещите ги жени на работното им място. Темата за социалните спорове пък е представена в картина на бразилската художничка Риване Ноеншвандер, която предлага на посетителите да забодат с карфици върху платно думи, които са взети от надписи върху табели и лозунги.

На входа на изложението посетителите са посрещнати от огромна статуя, която е дело на кубинско-американската художничка Коко Фуско. Статуята е озаглавена "Тенекиеният човек на 21-ви век" и изобразява прочутия персонаж от "Магьосникът от Оз", който обаче е с характерните черти на президента Доналд Тръмп.

"Изложението представя изключителни творби, много от които са свързани със сложната геополитическа обстановка, в която се намираме", заяви директорът на "Арт Базел" Марк Шпиглер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна