Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за политическите партии

Политическите сили трябва да върнат общо 14,6 млн. лева надвзети партийни субсидии

| обновено на 14.06.19 в 11:15
Снимка: БТА

Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви.

Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева. 

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са малко над 13 лева, защото са отчетени и гласовете "не подкрепям никого".

Годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година, ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии ще се връща. Сумите ще се възстановяват по централния бюджет.

От БСП предложиха облекчаване на реда на връщане на средствата. Филип Попов:

"Защото така поставяме в тежко и неизгодно положение тези партии, които така или иначе вече са получили веднъж субсидии над 11 лева. Ако не върнат тази субсидия, не се знае дали имат тази възможност, особено тези, които не са в парламента или вече не са в коалиция, ние ги санкционираме със 70%, 50%. Нека остане санкцията със 70 и с 50 на сто, но разликата от тези проценти да отива за покриване на дадената субсидия".

Предложението не беше прието. Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за тази година ще получат 70%.

Не беше прието предложение на партия "Атака" по време на предизборната кампания ЦИК да поема разходите на партиите и коалициите за медийни дебати до 340 минути.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред журналисти, че съвсем очаквано всички са гласували за връщането на надвзетите суми: 

"Другото означава, че се очаква от политици да бъдат престъпници, злодеи, измамници и прочие. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Така че лично аз бях сигурен, че ще се подкрепи".

Симеонов заяви, че не е знаел, че са били начислявани по-високи субсидии на партиите:

"Човек казва нещо, което знае, когато не знае как да го каже. Мога ли примерно да кажа сега колко е населението на Шри Ланка".

Министерството на финансите трябва да направи проверка и да даде по-точна информация какво и как е изчислявано през годините, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: 

"Ние  ме имали кореспонденция с Министерство на финансите малко по-назад във времето. Можем да се позовем и на тази кореспонденция, така че ние в момента също очакваме да се запознаем с техните сметки или ние ще смятаме".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че бюджетът няма да бъде ощетен по никакъв начин: 

"Това беше абсолютно логично решение и очакване на цялото общество. Наистина Законът за политическите партии мина относително консолидирано, солидарно и с единомислие. Така че решението е взето. Законът е гласуван. Няма да има щета за бюджета по никакъв начин от тази техническа грешка".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от