Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Костова: Подценяват се професионалните гимназии

Снимка: Росен Ракаджиев

Българска компания, която предлага цялостна програма за кариерно ориентиране и развитие, съвместно с община Пловдив реализира кариерен проект в осем училища в града. Основателят на фирмата Елица Костова посочи, че работят с ученици от 6-и и 11-и клас.  

При учениците от 6-и клас се набляга на силните страни на характера и на талантите:

„Говорим за различните герои, за това какво е да бъдеш отговорен, да уважаваш другите, да си комуникативен. Това го правим през интерактивни игри, в които те виждат каква е стойността на тези силни страни. … Основното послание е важността на това да се полагат дългосрочно усилия, за да може човек да стане добър в нещо… С 11-и клас си говорим за това колко е важно човек да познава силните си страни, талантите си и да планира кариерата си. Заедно с това ги срещаме с местни успели хора както от бизнеса, така и млади предприемачи, които разказват историите си. Програмата практически е настроена изцяло към това те да създадат свой кариерен план, да планират образованието си, но най-вече да започнат кариерата си“, разказа Костова в интервю за предаването „Преди всички“.

Освен към IT сектора, децата проявяват интерес и към изкуствата, дизайн, музика. Има и такива, които се ориентират към сладкарство, готварство, интериорен дизайн, дървообработка, добави Елица Костова.

Тя смята, че се подценява качеството на обучението в професионалните гимназии и възможностите, които те дават.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна