Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Протест в Гоце Делчев в подкрепа на кабелния оператор

| обновено на 14.06.19 в 15:37
2
Клиенти на „Кабел САТ-Запад“ пред офиса на кабелния тв оператор в Кюстендил.
Снимка: Кирил Фалин

Стотици абонати в Кюстендил от снощи са без кабелна телевизия и интернет след акцията в четвъртък на ГДБОП в офисите на единствения кабелен тв оператор в града „Кабел САТ Запад“. Така е и в други градове в Югозападна България, покривани от този оператор, като в Гоце Делчев има протест срещу действията на властите. Днес операторът се извини на всички свои клиенти и партньори, че за неопределено време няма да може да разпространява телевизия и интернет в редица населени места в Югозападна България. От офиса на оператора уверяват абонатите си, че до края на днешния ден интернетът ще бъде възстановен за всички абонати. 

„Причината за спирането на програмите е акцията на правоохранителни органи, при която бе демонтирана и отнесена в неизвестна посока цялата ни техника, без която няма как да осъществяваме дейността си. Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 години и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания. Ние сме един от големите работодатели и данъкоплатци в региона. За този четвърт век никога не сме били уличавани в каквито и да било нарушения, а офисите ни са на главните улици, пред очите на всички. Съжаляваме, че най- голямата жертва на случилото се са нашите клиенти- граждани и фирми, които остават страна- членка на ЕС през XXI век без телевизия и интернет“, се казва в официалното съобщение.

Напрежението сред изнервените абонати обаче расте.

Гневни клиенти на услугите на операторите се събраха пред входа на касите на оператора в Кюстендил тази сутрин с настояване да се внесе яснота кога ще бъдат възстановени програмите и доставките. Администраторка им обеща това да стане до края на деня. Някои от дошлите пред офисите на оператора настояваха да прекратят договорите си, предплатили са за месеци наред. Най-недоволни са хората от третата възраст, след като снощи не могли да гледат любимия сериал. Поне българските канали да им пуснат.

И офиси на фирми и дружества ползват интернет на тв оператора, какъвто тази сутрин нямаше.

Според коментари в Кюстендил и Дупница акцията, която се води от Европол и българските власти, цели унищожаването на малките кабелни оператори от „крупни медийни олигарси“. Целта била да бъдат наказани тв операторите заради заявения от тях преди два дни готовност за протест срещу промени в Закона за електронните оператори. От кабелната телевизия в Дупница дори призовали гражданите да протестират.

В Гоце Делчев също са без интернет и кабелна телевизия, а снощи там се проведе протест срещу акцията, извършена от ГДБОП в офисите на „Кабел Сат Запад“.

По обяд днес в града над 150 абоната на „Кабел Сат Запад“ отново се събраха на протест, в това число и представители на бизнеса, банкови институции, учреждения, общинска администрация, болницата, медицинските центрове в града, които също търпят загуби заради липсата на комуникация.

По време на протеста също бе прочетено и официалното изявление на оператора по повод случващото се. 

Пред Радио Благоевград Валентин Атанасов от „Кабел Сат Запад“ заяви: „Съжаляваме за случващото се, което преживяват нашите клиенти, граждани и фирми, които остават в страна член на ЕС в XXI в. без телевизия и интернет. Това според нас е недопустима и нарушава основните човешки права за достъп до информация“. 

Елена Бацалова от град Гоце Делчев коментира: 

„Протестираме срещу недобре обмислената акция на ГДБОП. Не са преценени добре последствията – те са много. Като изключим обикновените потребители, в момента голяма част от бизнеса тук е блокиран поради липсата на интернет. Това са банки, хотели, заводи, фирми, училища“.

Без интернет и телевизия са и абонатите на проверявания от ГДБОП кабелен оператор ТВ „Запад“ в Благоевград.

Акция на ГДБОП срещу фирмата вчера се проведе в Югозападна България в градовете Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев. Абонатите на „Пирин СОТ“ в Благоевград също се без интернет.

В бургаската телевизия RN, където също вчера имаше акция на ГДБОП, в момента излъчва само БНТ. Останалите програми ще бъдат поетапно възстановявани в следващите 24 часа, казаха от медията. Интернет връзката на абонатите не е прекъсвана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени