Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава протестът на видинските медици

Снимка: Стефка Павлова

Втори ден на ефективен протест на здравните специалисти от видинската болница. Медицински сестри, лаборанти, санитари и акушерки спряха работа за час, за да изразят недоволството си от условията на труд и ниското заплащане.

Участват 90% от здравните специалисти. Пациентите ги подкрепят, но малцина излизат, за да застанат до тях. А протестът е и за пациентите, коментира старшата сестра на неврологичното отделение Даниела Милова:

"Системата не работи за всички, не само за персонала. Тя не работи и за пациентите."

Спазена е процедурата за провеждане на ефективен протест. Това заяви председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата Диана Богомилова по повод твърденията от ръководството на лечебното заведение, че стачката е незаконна:

"На нас никой не ни е заявил такова нещо. Имаше законен срок, в който сме подали заявлението за стачката. Можеше да ни отговори, да ни стопира, да спре действията ни. Такова нещо до нас не е стигнало."

Едночасовите ефективни протести ще продължат до 20 юни. Те започнаха от вчера, 13 юни, като бяха подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!