Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Публичното в изкуството на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

БНР Новини
Снимка: Кристофър Чолак

„Понятието „публично“ е абстрактно, така че решихме да подходим към него през някои от многото му проявления, които назовахме в отворената покана – публично пространство, публично изкуство, обществен дебат, обществена заплаха и други.“ На тази покана на Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово, се отзовават 649 художници от 69 държави с 1212 произведения в двата раздела – карикатура и съвременно изкуство. Две отделни журита избират 112 карикатури и 69 произведения на съвременното изкуство от общо 150 автори.

Наградата „Златен езоп“ от Биеналето в Габрово в раздел съвременно изкуство спечелиха Томас Кардю и Катарина Ранкович, а наградата за млад автор, присъждана от град Габрово, получиха Самах Хамди (Египет), Десислав Лилков (България) и Мохамед Исмаил (Египет). В раздел „Карикатура“ „Златен Езоп“ беше присъден на Нилс Бо Бойесен (Дания). Повече за съвременното изкуство, представено на Биеналето, което може да се види до септември, чуйте от Антон Стайков, член на журито за съвременно изкуство.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Акрополът в Атина, Атина, 1991 г., ©Мартин Пар, от серията Small World

Фотокниги на Мартин Пар

публикувано на 26.02.20 в 12:30
„Миналото. Начин на употреба“ – изложба на финалистите от конкурса за млади автори на галерия

Накъде в София

публикувано на 26.02.20 в 09:10