Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Евров – музиката облагородява и носи красота на хората

Снимка: архив

На 83 години почина виртуозът на пианото професор Николай Евров. За него имаше много определения - „поетът на пианото“, „необикновено надарен човек, виртуоз, изключително прецизен“, „музикант с място между изключителните майстори“.

Повече от 30 години той живееше в Австралия и преподаваше в Консерваторията в Сидни. За изключителния талант и творчески път на имения пианист може дълго да се разказва. Публикувани са топлите думи  и спомените, които пазят за него цигуларят Минчо Минчев, пианистката Милена Моллова и композиторите Васил Казанджиев и Димитър Христов.

Едни от най-добрите му постижения се пазят в Златния фонд и фонотеката на Българското национално радио - десетки студийни и документални записи от неговия дълъг артистичен живот и огромен репертоар. Записите са реализирани в София, Париж, Кьолн, Мюнхен, Берлин, Виена, Сидни, за много световни звукозаписни компании.

Съхранява се и гласът на Николай Евров, разказвал неведнъж пред микрофона, в различни години и предавания, за своите премиерни изпълнения и работата си с колеги музиканти, за семейството си, за любимите преподаватели, и за успехите си на международните сцени.

В предаването "Музикални вечери" на 16 юни от 22 часа ще чуете избрани изпълнения на Николай Евров: Соната за цигулка и пиано - Цезар Франк, Вариации и фуга върху тема от Хендел - Йоханес Брамс, Странникът - Фантазия в до мажор опус 15 - Франц Шуберт, Концерт за две пиана № 10 в ми бемол мажор - Волфганг Амадеус Моцарт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна