Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство в САЩ през май

Индустриалното производство в САЩ нарасна през май по-силно от очакваното благодарение на силен ръст на производството в сектора на комуналните услуги и на увеличаване на производството на камиони и автомобили, което сякаш е знак за подобряване на този слабо представящ се от началото на годината сектор.

Индустриалното производство нарасна през май с 0,4% спрямо април, която се понижи с 0,4% (ревизия от спад с 0,5%), докато финансовите пазари очакваха по-слабо повишение с 0,2 на сто. Това представлява най-солиден производствен растеж от шест месеца насам.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, се повиши през май с 0,2% след солиден спад с 0,5% през април и след понижение с около 0,4% през първото тримесечие. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Минно-добивното производство нарасна скромно с 0,1%, докато производството в сектора на комуналните услуги скочи с цели 2,1 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се увеличи през май до 78,1% от 77,9% праз април при очаквания за понижение до 77,8%.

Днешните данни сякаш не потвърждават очакванията, че слабостта на индустриалното производство на САЩ от началото на годината ще остане в сила и през второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна