Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късо кино на необичайни места

В последните няколко години забелязваме приятната тендеция филмови прожекции да напускат пределите на киносалоните и да стават достъпни навсякъде и по всяко време. С това предизвикателство са се захванали и хората от екипа на "Кинематограф" - една от най-големите онлайн платформи за късометражно кино у нас.

Сайтът се появява на бял свят през 2012г. и предоставя възможност за напълно безплатно гледане на късометражни филми от цял свят. В последните години организират и тематични минифестивали с прожекции на специално селектирани къси филми, като за миналата година могат да се похвалят с организацията на над 100 събития.
През това лято им предстоят няколко много интересни киноприключения на нетрадиционни места като хижа Амбарица, фестивали на открито във Долна Малина, Видин, Троян, Трявна и Варна, както и участие на два от най-популярните фестивали в последните години - "Беглика fest"  и "Wake Up Fest" в Родопите.

Платформата разполага с повече от 1000 филма от близо 60 държави, като немалка част от тях са български продукции. Впоследно време се оказва, че именно към българските късометражни заглавия има засилен зрителски интерес.

"Хората все повече търсят късото кино. То става медиум, чрез който много хора споделят преживяни неща, за които трудно говорят... Късото кино успява да изведе дълбоки щрихи, които не се продават. Място в него намира и поезията на живота. Това не е изкуство за големия капитал" споделя Юлиян Спасов, основател на платформата. Той сподели още, че и предизвикателствата не са малко. "Не сме много, но всички замесени в този проект сме доброволци. Няма разделение. Е, да, има обособени роли, но в същото време сме изключително гъвкави. Един от основните аспекти на нашата организация е комуникацията. Всеки месец комуникираме с авторите - за делегиране на авторски права, регламентираме превеждането на филмите. Търсим обратна връзка за да бъдем винаги в час - какво търси сектора, какви са проблемите и какво можем да направим за да достигнем реално развитие... Ние сме изцяло самофинансиран проект. До този момент не сме получавали грантове или някакво програмно финансиране".

Какво още сподели Юлиян за успехите, предизвикателствата и бъдещето на проекта "Кинематограф", може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия