Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малгожата Кулбачевска: Хората в Молдова са разделени между Русия и Запада

Ако международната общност продължи да подкрепя новото правителство на Молдова, Плахотнюк ще се предаде, смята журналистът

| обновено на 15.06.19 в 12:19

„Ако международната общност продължи да подкрепя новото правителство на Молдова, то най-вероятно то ще успее да изолира олигархът Владимир Плахотнюк от властта. Това обаче не гарантира светлото бъдеще на една от най-бедните страни в Европа“, каза за БНР журналистът и специалист по молдовска политика Малгожата Кулбачевска.  

„В момента ЕС, САЩ и Русия подкрепят смяна на режима и коалицията между АКУМ (на премиерката Мая Санду - б.р.) и социалистите. Не смятам, че това ще се промени, което и означава, че управлението на Молдова наистина е сменено“, обясни Кулбачевска.

„От една страна Владимир Плахотнюк наистина е олигарх, който през последните 15 години успя да установи контрол върху целия държавен апарат на Молдова. В момента той контролира икономиката, съдебната система, имаше контрол и върху парламента. Резултатът от това олигархично управление е катастрофален. Молдова е сред най-бедните държави в Европа, а драматичните нива на имиграция показват, че за няколко десетилетия страната на практика ще изгуби населението си. Въпросът за демократичния характер на другата страна в този конфликт е по-сложен. Те наистина искат да премахнат Плахотнюк, за да установят контрол върху политическата система. Дали резултатът ще е демократизация и изправяне на олигарсите пред съда - затова не съм сигурна“.

Според нея става въпрос за влияние: „Едната страна да пребори другата за контрола върху овладяната държава. Частично се отнася и до бизнес. За момента Плахотнюк контролира икономиката. Има бизнесмени, които не са доволни от това“.

Демократическата партия към момента стои плътно зад Плахотнюк, отбеляза още журналистът и добави: „Опитват се да убедят Съединените щати, че подкрепа за смяна на режима в Молдова не е от полза за Вашингтон. Но ако изгубят надежда Демократическата партия може да изчезне пред очите ни, защото това не са хора, които са в политиката заради идеали. За тях политиката е бизнес“.

Малгожата Кулбачевска подчерта, че хората в Молдова са много разделени: „Едните искат близки отношения с Русия, а другите са прозападни и гледат с надежда на евроинтеграцията Ако решим да опростим нещата, макар може би да е прекалено, националните малцинства искат по-близки отношения с Русия, докато по-образованите, по-младите, населението в големите градове са за европейска интеграция“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!