Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Флориан Бийбър: Новата ЕК трябва да съживи процеса на разширяване към Западните Балкани

„Въпреки разочарованието не очаквам политическа криза в Македония. Криза ще има, ако през септември или октомври още няма посочена дата за присъединителни преговори за ЕС. Защото усещането ще е за упорито избягване на въпроса“. Това коментира пред БНР професор Флориан Бийбър - директор на Центъра за история и политика на Югоизточна Европа в университета в Грац.

„Награда за македонците вече има и това е започналият процес за присъединяване към НАТО. Дори има вероятност Северна Македония да стане членка на Алианса до края на годината. Но другата голяма цел - интеграцията в Евросъюза, продължава да е непостижима. Дата за начало на преговори продължава да липсва“, добави той в интервю за предаването „Събота 150“.

Началото на присъединителните преговори може да е отделно за Северна Македония и Албания както по добри, така и по неправилни причини, смята проф. Бийбър и добави: „Като за вторите причината са някои негативни стереотипи за Албания, които са изградени в някои членки на Евросъюза. Но има и обективни проблеми на настоящото правителство, които то не успява да реши. Плюс това на Албания не е ѝ се е налагало да предприема трудни стъпки, като тези, които Северна Македония трябваше да направи. Затова бих казал, че до известна степен е логично на Северна Македония да се даде приоритет. Добре би било, разбира се, двете страни да вървят напред заедно. Но не е задължително винаги да са в крак“.

"Нова демокрация" заявиха, че приемат Преспанското споразумение, макар и да не им харесва, припомни проф. Флориан Бийбър и предупреди: „Те ще имат много възможности в бъдеще да блокират Северна Македония на различни етапи в евроинтеграцията ѝ. Има голям риск, ако въпросът бъде повдигнат в Европейския съвет след встъпването в длъжност на ново правителство в Гърция, тя не само вече да не подкрепя толкова ентусиазирано Скопие, но и да злоупотреби с положението си и да постави нови условия. Това наистина би било жалко. Атина несъмнено ще се изкушава да го направи, но да се надяваме все пак да не се стига до там. Други страни членки могат да окажат натиск това да не се случва“.

Според него новата Еврокомисия ще трябва да отдели специално внимание за съживяване на процеса на разширяване към Западните Балкани. Едно от най-важните неща е Комисията да намери нова форма за диалог между Сърбия и Косово, смята професорът.

„Състоянието на демокрацията в повечето от страните в Западните Балкани се влоши, вместо да се подобри, въпреки че те поне проформа се движат към еврочленство. Добре е, че последните доклади на Еврокомисията са малко по-критични и обръщат внимание на това предизвикателство. Ето например в Сърбия - не че няма опозиция, опозицията там е много слаба и разединена. Правителството е всесилно. Медиите са контролирани от него. То злоупотребява с контрола си върху работещите в държавния сектор, за да организира демонстрации в своя подкрепа и дори за Путин в Белград. Такава политика буди голяма тревога“, коментира още Флориан Бийбър.

За съжаление Европейският съюз не намира инструмент, за да повлияе срещу това, добави мнението си той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна