Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран поиска обяснения от Вликобритания за позицията й за нападнатите танкери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран привика британския посланик в Техеран, за да изрази недоволство от намесата на Великобритания, която подкрепи обвиненията на САЩ, че Иран стои зад нападенията срещу танкерите в Оманския залив.

Иран отрича да стои зад експлозиите по натовареното водно трасе, но британският външен министър Джеръми Хънт подкрепи становището на Съединените щати, че Техеран „почти със сигурност носи отговорност“. От британското външно министертво съобиха, че привикването на британския посланик в Техеран Роб Макеър не е било по официален дипломатически път, но дипломатическият кореспондент на ББС Каралайн Хоули коментира тази сутрин, че Иран видимо е разгневен от намесата на Великобритания.

Нападението срещу норвежки и японски танкери е второ по рода си за последните седмици на растящо напрежение между Иран и Съединените щати. Американските военни разпространиха видео като доказатество, че Техеран стои зад инцидента. В същото време лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин критикува правителството като постави под въпрос дали Лондон разполага с убедителни доказателсва, за да обвинява Иран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна