Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезди с любими имена обсипват площада дни преди "Театър пред театъра"

Снимка: nationaltheatre.bg
Истинско море от 250 огромни звезди ще залее площада пред Народния театър „Иван Вазов“ тази сряда. Те ще гледат от поименни плочки (60х60 см) по време на третото издание на „Театър пред театъра“, което ще се състои от 2 до 11 юли включително. За това съобщи в ефира на Радио София Катя Попчева – ръководител „Маркетинг и комуникации“ в най-големия български театър.

60 от плочките на театралния звездопад ще са с образа и името на актьорите, както и със заглавието на спектакъла, включени във фестивала на открито. Останалите лица ще са на другите членове (не само актьори) в трупата на театъра.

За това събитие („Театър пред театъра“ ) работим цяла година, но през юни минаваме на турбо режим – усмихва се Катя Попчева – ръководител „Маркетинг и комуникации“. – Около 23-24 юни започва строежът на сцената, чиито елементи ще бъдат докарани с тирове. Трибуната ще бъде с 951 зрителски места.

Спектаклите са съобразени дали могат да се пренесат на такава сцена, говорено и с режисьорите и са адаптирани, уточни Катя Попчева. Понякога (не)възможността зависят от сюжета, от декорите, от интимността на пиесата. Адаптирането може да изисква на практика почти ново представление.

Студенти от НАТФИЗ са привлечени и въвлечени в Театър пред театъра. Те са заснели филм за събитието, включително и ситуации зад кулисите, запечатали са всички емоции.

Програмата на фестивала:

2 юли - „Ромул Велики“ - Гостува МГТ „Зад канала“ (с живото свирене на Иван Лечев)
3 и 4 юли - „Лисичета“
5 и 6 юли - „Един безумен ден“
7 юли - „Спанак с картофи“
8 и 9 юли - „Актрисата“
10 и 11 юли - „Спанак с картофи“

На сцената ще видим Стефан Данаилов и Аня Пенчева, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов и Герасим Георгиев-Геро, Параскева Джукелова, Димитър Живков, Гергана Змийчарова и много други.

Началният час на всички представления е 21:30.
За някои от спектаклите билетите са на привършване.

Чуйте разговора на Катя Василева с Катя Попчева.

Радиоприемница и следващите дни от седмицата ще излъчва от изнесеното студио в Клуба на артиста на Народния театър „Иван Вазов“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!