Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: На конгреса Нинова говори, а противниците ѝ - не

Андрей Райчев
Снимка: БГНЕС

„Станалото на конгреса има от една страна шоков, но от друга – оздравителен ефект. Така социологът Андрей Райчев коментира конгреса на БСП в неделя и оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова:

„Недоизказани неща се изказаха. Публични табута се разкриха. Заговори се за неща, за които не може да се говори. Последва катарзис. Парадоксално, не се случи сбиване. Тя излезе на терена, носеше оръжие, каза: „Дайте да се сбием“, а те ѝ казаха: „Няма да се бием, ти ще се махнеш“. Тя каза „Не, аз няма да се махна“ и те се разбягаха. Не се явиха, не дадоха битка“.

Райчев призна, че върху лидера на БСП има имиджова щета, но „тя е сред хора, които и без това не я харесват и не обичат“.

В предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ той подчерта, че в битката срещу Нинова са били обединени различни групи в БСП, „засегнати от нейните реформи“:

„Те направиха едно обединение, което, видяхме на самия Конгрес, не е сериозно идейно представено. Разчитаха на процедурни трикове, на това, че ще спечелят някакви дребни уставни промени, но не можаха да излязат с един представител, с една алтернативна кандидатура и да кажат: „Това е срещу Корнелия Нинова“. Тук е и най-голямото ѝ тържество, според мен – те не посмяха да говорят. Тя говори, а те – не“.

Нинова обаче трябва да консолидира партията преди местните избори и Конгреса догодина, когато изтича мандатът ѝ:

„Местните избори са може би най-важният политически аргумент, който ще играе на този конгрес. Очевидно на него ще бъде дадена тази битка“.

Въпросът сега е дали Нинова ще вземе поука от своите грешки, коментира Райчев, според когото лидерът на БСП е започнала множество войни и трябва „да намали темпото и да увеличи броя на съюзниците си“. Той оцени и намаляването на партийните субсидии, което оцени като „изключително неправилна и глупава отвсякъде, но много харесвана от хората мярка“, която ще ощети „преди всичко БСП“, която е в опозиция от години.

„Много се надявам парламентът да не приеме тази глупост. Силната опозиция е много изгодна за населението и, разбира се, много неизгодна за властта. А БСП е истинска опозиция – непримирима, непродаваема. Разбира се, властта ще положи всички възможни усилия да я отслаби. Тази мярка наистина много ще отслаби БСП, защото ще направи невъзможно нормалното ѝ съществуване – ще ѝ падне телевизията, ще ѝ падне вестникът, няма да могат да получават заплати – всичко това ще се случи, да не дава Господ. Не заради БСП в случая, а заради всички опозиции изобщо, които България би имала“.

Интервюто с Андрей Райчев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!