Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Александровска болница прегледите на пациенти със сърдечна аритмия са до 21 юни

Снимка: Лилия ГерчеваАлександровска болница съвместно с онлайн платформата "Портал на пациента" продължават стартиралата през миналата година кампания за профилактика на внезапната сърдечна смъртЗа всеки един удар на сърцето“.

В рамките на инициативата, от днес до края на седмицата (от 8.00ч. до 16.00 ч.) в Центъра за електрокардиостимулация към Кардиологичната клиника на болницата се провеждат безплатни профилактични прегледи.

Направления по НЗОК не се изискват, но е необходима предварително записване на тел. 02/ 9230 339.
От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство.

На специален щанд студенти медици раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечно-съдовите инциденти.

Над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, като 70% от фаталните случаи са причинени от внезапна сърдечна смърт. По този показател страната ни е на първо място в ЕС, посочват специалистите от Александровска болница.

Информираността за тези заболявания е недостатъчна, а често те могат да преминат и без симптоми, коментира пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология.

При близо половината от пациентите в риск сърдечният инцидент може да бъде предотвратен с поставянето на кардиовертер дефибрилатор - специално устройство, което следи сърдечния ритъм и спасява живота при настъпване на тежка аритмия. У нас обаче пациентите трябва да доплащат за интервенцията от 2500 до 5000 лева, защото НЗОК финансира частично имплантирането на устройството на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент.

Още за симптомите, за тежестта на ритъмните нарушения и за поставянето на кардиовертер дефибрилатор - очаквайте в интервю с доц. Кирил Карамфилов в предаването "Часът на здравето" в неделя след 9:00 ч.