Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт пред важното тазседмично заседание на Федералния резерв

Американските акции стартират с повишения търговията на Уолстрийт, като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото във вторник и сряда важно заседание на Федералния резерв, на което се очаква централната банка на САЩ да очертае рамка за предстоящо намаляване на лихвените ставки през настоящата година.

Индексът DJIA се повишава с близо 70 пункта (с 0,27%), широкият индекс S&P500 - с 0,33%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 0,82%, след като в петък и трите индекса приключиха със слаби понижения, но отбелязаха повишения за втора поредна седмица.

По-силното повишение на индекса Nasdaq е в резултат най-вече на поскъпване с около и над 3% на акциите на Facebook и на Netflix, което допринася за ръст с над 1% на целия технологичен подиндекс XLC, включващ само компаниите за комуникационни услуги.

Акциите на Facebook нарастват с 3,25%, тъй като се заговори, че водещата социална медия е на път да стартира своята собствена криптовалута - Libra още този вторник.

Основният акцент обаче се поставя върху стартиращото утре двудневно заседание на Федералния резерв, въпреки че не се очаква промяна на лихвените ставки още тази седмица. Пазарните участници продължава да залагат, че Фед ще даде знак за предстоящо понижение на федералната фондова лихва, дори още на следващото заседание през юли, което да бъде последвано от поне още едно намаляване на лихвите до края на годината. Тези техни очаквания се базират на опасенията, че глобалното търговско напрежение (най-вече между САЩ и Китай) и забавянето на световния икономически растеж ще се отрази негативно и на американската икономика.

Именно тези пазарни надежди бяха в основата на солидния подем на Уолстрийт от началото на този месец, като основните фондови индекси се повишиха през първите две седмица на месеца с около и над 5%.

Инвеститорите също така изглежда се подготвят и за срещата на върха на Г-20 в края на месеца, надявайки се евентуалните разговори този форум между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин могат да подхранят надеждите за напредък в разрешаването на продължителната търговска война между двете най-големи икономики в света.

Днешното изказване на американският министър на търговията Уилбър Рос обаче може да охлади част от тези надежди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени