Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Артефир“: Имаме предизвикателството да откриваме авторите на книги

Предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ получи наградата „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“. В края на миналата седмица станаха ясни лауреатите на националната награда, която се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура. Отличието е насочено към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители.

„Наградата оценява една осма от нашето предаване, защото освен книги, предаването ни представя и всички останали седем изкуства. Наградата за 13-членния ни екип е една оценка за нашето сериозно и критично четене и мислене“. Това каза в предаването „Нещо повече“ Дарина Маринова, част от екипа на „Артефир“, което е в ефира на „Христо Ботев“ всеки делник.

„Ние имаме удоволствието и предизвикателството да откриваме авторите. Много автори представят първите си произведения пред нас. Това е културната журналистика, която ние си представяме. Искаме да имаме много силна конкуренция. Не зная защо културната журналистика не е любим жанр, не е предпочитана професия. Може би е недостатъчно престижно или така е поставена в обществото“, каза още Маринова.

Интервюто с Дарина Маринова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!