Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаците продължават да харчат 30% от доходите си за храна въпреки ръста на БВП

Делът на разходите за храна е много по-висок отколкото в страни със съпоставим с руския брутен вътрешен продукт.
Снимка: Ройтерс

Структурата на потреблението на руските семейства не отговаря на достигнатото от страната равнище на икономическо развитие. Запазването на тази структура и в бъдеще не предполага повишаване на жизнения стандарт на хората, пише „Независимая газета“.

Песимистичният извод се съдържа в изследване на Института за прогнози в народното стопанство на Руската академия на науките (РАН). Увеличаването на брутния вътрешен продукт на глава от населението от 2000 г. досега не води до съществени промени в структурата на потреблението, подчертават авторите на изследването.

Руснаците продължават да харчат около 30% от доходите си за храна и 19% за комунално-битови услуги и транспорт.

„Колкото по-висок е жизненият стандарт в дадена страна, толкова по-ниски са разходите за хранителни продукти“, отбелязват специалистите и уточняват, че в Русия не се наблюдава такава закономерност.

„Делът на разходите за храна е много по-висок отколкото в страни със съпоставим с руския брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателната способност“, пише в изследването.

Като примери се посочват Турция, Литва и Естония, където около 20 на сто от доходите на домакинствата отиват за храна.

„Запазването на структурата на потреблението в настоящия ѝ вид влияе отрицателно на качеството на живот на населението, на характеристиките на икономическия растеж и не позволява в достатъчна степен да бъдат увеличени инвестициите в развитието на човешкия капитал“, предупреждават икономистите.

Най-уязвимата част от населението в Русия са семействата с деца, особено многодетните. 51% от тях живеят под чертата на бедност, заяви миналата седмица вицепремиерът по социалната политика Татяна Голиков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени