Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Хайтова пред БНР за най-новата си книга

„Орли от пламък“ разкрива откъде идва биткаджийството у Николай Хайтов

Предстои поредица от тържества за годишнината от рождението на писателя

Шествие за 10-та година от смъртта на Николай Хайтов
Снимка: БГНЕС

Тази година се навършват 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Той е роден на 15 септември 1919 г. в село Яврово, област Пловдив. „Орли от пламък“ е най-новата книга на Елена Хайтова, посветена на баща ѝ Николай Хайтов и съпругът ѝ Никола Гигов.

„Не мога да кажа, че е автобиографична книга, защото аз се отдалечавам от тях двамата като най-близки хора и гледам на тях като на творци. Мисля, че пишейки за тях аз разкривам част от душата си, от моите идеали, от моите виждания. Книгата фактически се състои от две части. Първата част е посветена на Николай Хайтов и се казва „Заветът на Козия рог“, втората - за Никола Гигов, носи заглавието „Люлка от дедите“, сподели в интервю за „Хоризонт“ Елена Хайтова.

„Първата част за Николай Хайтов казва нови неща от личната кореспонденция на Николай Хайтов с най-близкия му приятел от детските години до края на живота. Неговите виждания за живота, кое стои в основата на неговите битки кое определя биткаджийството в живота му и освен това включвам някои интересни неща около филма за Петко Войвода“, обясни тя.

Тази година ще се организират много събития посветени на творчеството на Хайтов

„Аз се страхувах малко понеже вече са минали 17 години от смъртта на Николай Хайтов сега в края на юни, а пък септември - 100 години от рождението. Солидни числа за отдалеченост, но усещам даже и при младите хора, че не са го забравили. Това ми дава сила.“

„На 15 септември е рождения му ден. В Пловдив вече имат определен план, провеждаме заедно един конкурс на темата Хайтов. На 17 септември започват тържествата в старинен Пловдив. Ще има спектакли по Хайтови произведения. Васил Банов ще изпълни „Дърво без корен“. Здравец Хайтов ще участва с изложба. Той вече представи изложба за хайтовите герои“, допълни Елена Хайтова.

В София ще има честване в читалище „Николай Хайтов“ и един национален конкурс за Хайтов пак с младите хора. В Смолян също предстои отбелязване на годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени