Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребаха набързо бившия президент на Египет Морси

Мохамед Морси излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Египет Мохамед Морси вече е погребан, обяви тази сутрин негов адвокат, цитиран от АФП.

Морси (67 г.) починал късно вчера от сърдечен удар в болница в Кайро, където е бил откаран по спешност, след като припаднал в съдебната зала по време на един от процесите срещу него, съобщиха властите. Морси излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар.

„(Морси) бе погребан в (квартал) Мединат Наср, в източната част на Кайро, в присъствието на своето семейство. Погребалната молитва бе отправена в болницата към затвора Тора“, където той бе обявен за мъртъв вчера, каза за Франс прес един от неговите адвокати.

Морси, който имаше доброкачествен тумор, е получавал непрекъснати медицински грижи, твърди източник в медицинските среди, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Но организацията „Хюман райтс уоч“ нарече смъртта на Морси „ужасна, но очаквана“ предвид отказа на властите в Египет да му осигурят адекватна медицинска помощ.

Организацията „Мюсюлмански братя“ заподозря снощи, че смъртта на Морси е предизвикана умишлено и призова египтяните да присъстват масово на погребението му.

Но главната прокуратура на Египет бързо издала разрешение за погребението на бившия държавен глава. Необходимите документи са били оформени след приключването на съдебно-медицинската експертиза.

Според ислямските канони тялото на починалия трябва да бъде положено в земята възможно най-скоро след кончината, но преди залез слънце.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини сегашния президент на Египет Абдулфатах ас Сиси  за смъртта на Морси и го нарече „тиранин“. Ердоган беше сред най-големите защитници на Морси, който бе свален от власт с военен преврат през 2013 година.

„Моля се на Аллах да бъде милостив към нашия брат и мъченик Морси“, заяви Ердоган. „Той стана президент по демократичен път с 52% от гласовете. Жестокият Ас Сиси загърби демокрацията и стана лидер на Египет с преврат и вече е екзекутирал 50 души“, добави турският президент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна