Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 до 21 юни

Във ВМА преглеждат ухапани от кърлежи за лаймска болест

Д-р Магдалена Баймакова
Снимка: ВМА
Военномедицинската академия организира безплатни прегледи за лаймска болест. От утре, 19 юни, специалистите от катедрата по инфекциозни болести ще консултират възрастни и деца над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Случаите на заразени с лаймска болест в страната вече са около 100.
Лаймската болест е най-често разпространената у нас инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. И само за нея може да се установи патоген при изследване на самия кърлеж, обясни пред Радио София гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА:

"Не всяко ухапване би могло да представлява проблем, не трябва да има паника. Естествено най-добре е кърлежът максимално бързо да бъде изваден и да се изпрати за изследване. Следващият етап е самонаблюдението - период от около месец, в който трябва да наблюдаваме нашето тяло, поведение и симптоми".

Първична проява на лаймската болест е появата на обрив на мястото на ухапването след около десетина дни до две седмици  - т. нар. еритема мигранс. Ако в по-кратък период от време на мястото се появи черно петно, след това обрив по цялото тяло и вдигане на температура става дума за марсилска треска, обясни специалистът. Възможни са и неврологични проблеми - изкривяване на лицето като при инсулт, както и алергична реакция от самото ухапване, без зараза с патогени. 

Заразата с лаймска болест обаче може се прояви дори година след ухапването от кърлеж, предупреди д-р Баймакова. И напомни, че все пак - най-важното е, ако забележим кърлеж и нямаме възможност веднага да отидем в здравно заведение, е той да бъде изваден възможно най-бързо, но не с голи ръце.

Безплатните прегледи за лаймска болест и засягане на нервната система ще се провеждат до 21 юни включително. Направление от личния лекар не се изисква, но желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 02/ 92 25 989 и 02/ 92 26 125.

Чуйте повече за рисковете и за какво трябва да следим след ухапване, необходимо ли е изследване на кърлежа, както и превантивен прием на антибиотик.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!