Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски политик може да оглави новата либерална група в Европарламента

Дачиан Чолош
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият румънски премиер Дачиан Чолош може да оглави новата либерална група в Европейския парламент, след като спечелил подкрепата на делегацията на партията на френския президент Еманюел Макрон, както и на Испания, Германия и Холандия. Това става ясно от вътрешнопартиен документ, получен от „Политико“.

Холандска евродепутатка, подкрепяна от британските либералдемократи, и неин шведски колега, който има доверието на северни партии, включително от Дания, също са кандидати за поста. Но Чолош, премиер от 2015 до 2017 г., а преди това еврокомисар, е с по-големи шансове.

Ако той спечели вота, планиран за сряда сутринта, румънският политик ще оглави третата по големина група в новия Европарламент в момент на намаляваща подкрепа традиционната десница и левица.

„Обновете Европа“ е съвместен политически проект на Макрон, холандския премиер Марк Рюте, Алберт Ривера, лидер на испанската „Сюдаданос“ и бивши членове на групата Алианс на либералите и демократите за Европа, включително настоящия ѝ лидер – белгийският евродепутат Ги Верхофстат.

Чолош влезе в ЕП като лидер на центристката ПЛУС (Партия на свободата, единството и солидарността), която бе създадена от него миналата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!